Thursday, February 5, 2015

Mohon Bantuan: Adik Anis


Assalamualaikum... Mintak kawan2 luangkan sminit utk membace coretan ni.

Ape yg lea nk kongsikn kt sini adalah ttg kisah seorang perempuan dengan anaknye yg bernama anis.sbenarnye,lea bersame suami bru je balik dr bandar kota bharu.kami singgah di pusat beli belah tesco di sni utk bli sdikit brg keperluan.lepas abes meronda di tingkat atas,kami putuskan utk mkn malam di kfc yg brade d tingkat bwh tesco.semasa kami berjalan mnuju ke kfc,suami tibe2 mnhulurkan skeping note kertas yg boleh beli 2set bucket kfc.lea igt suami suruh blikan kfc utk tapau mkn d rumah,tp suami bgtau lea suruh patah balik d tepi selekoh dekat eskalator krn ade sorang perempuan dgn sorang anak yg nampak sakit,suami suruh bg duit pada die.lea xbyk tanye,trus ptah balik n cari prempuan dgn ank nye.sb mase lea lalu td mmg lea xprasan langsung.

Smpai je dkt slekoh td,lea nampak la prempuan tu tgah meriba anak prempuan die.anak die lea nmpak mcm xsihat dengan ade bengkak sebesar bola pingpong d dahi kanan.tibe2 rse sedih sgt tgk keadaan anak die.lea pn tegur la prempuan tu tnye anak die sakit ape.prempuan tu mcm berat nk mnjawab.die cume ckp sakit biase aje.lea pun tnye la name anak die n age brape sambil lea usap2 badan anak die.prempuan tu ckp anak die name anis umur baru 1tahun 8bulan.tibe2 ade air mate bgenang dkt mate prempuan tu.lea cube slidik n tnye beberape soklan lg.rupenye anak die ade pnyakit barah.tkejut juge lea.ya allah,besarnye dugaan ibu ni dengan anak die.sedih tgk keadaan adik anis.lea hulurkan note kertas yg suami bg pd genggaman ibu anis.xputus2 die ucap trime kasih smbil mngis.lea jd sebak sgt smbil lea mnta dri.

Mse makan malam dgn suami,lea ade bgtau suami yg lea nk tgk lg ibu anis tu.nak tnye keadaan anak die tu lebih lnjut.mse tgh makan,dlm hati trtanye2 ibu anis ngn anis tu mkn x lg.ramai sgt org dkt kfc tu,mngadap makanan masing2.hati ni sedih bile trkenang org yg lg ssh dr kami.lea ni pn bkn org senang,tp bile d fikirkan,kami patut brsyukur sb dberi kesihatan,keselesaan,wp ade jge masalah,tp ade lg org yg lg susah hidup nye. Ya Allah,jadikanlah hambamu ini org yg sentiasa bersyukur kpd Mu..

Lpas mkn,lea pergi smule ke tempat ibu anis td.lea sempat bsembang dgn ibu anis wp x lame.skadar brtanye keadaan adik anis,bgaimana kos rawatannye dan pnyakit yg dihidapinye. Ibu anis adalah seorang ibu tunggal.die mempunyai 3org anak dan anis adalah anak bongsu.anis dikesan mnghidap barah sejak umur 4bln.sejak dr tu,ibunye xbekerja sb mnjaga anis.die hnya mampu memnta sdekah utk menanggung prbelanjaan harian dan utk rawatan anis.lea ade tnyekan ibunye adekah die mndapat bantuan dr pihak kbajikan atau ade tak mane2 pihak yg bantu beliau.tp die hanye gelengkn kpale smbil mnangis.pihak kbajikan masyarakat hanya diam slpas berkali2 masalahnya diadu pd pihak berkenaan.lea xtau ape masalah pihak kebajikan utk tidak membantu ibu tunggal dgn 3anak serta mempunyai anak dgn masalah pnyakit barah.

Lea harap ade pihak yg sudi membantu ibu anis dan anis.wp tak dapat bantu sepenuhnye,lea harap dapat lah meringankn beban ibu anis. Lea bukan lah org kelantan,tp lea mnetap di sini dan lea tgk org kelantan ramai yg pemurah hati nye.utk maklumat lanjut,boleh lah mnghubungi ibu anis sndri,harap kawan2 boleh share supaya ade yg membaca yg sudi menghulurkan bantuan pada ibu anis.

No tel: 012-949 4408
Nama: Norsahada bt razali


No.acc Bsn:
03010-41-00020373-7

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...