Wednesday, October 31, 2018

Suatu perkongsian yg hebat ttg INTEGRITI

Suatu perkongsian yg hebat ttg INTEGRITI utk renungan diriku dan kengkawan...

1. Kat traffic light jam 2 pagi, lampu merah, kereta lain takde langsung, cuma kau saja. Namun kau tunggu sampai hijau baru kau jalan. Itu integriti, bukan bodoh yer tuan-tuan. Integriti.

2. Kat pejabat boss tak ada. Kau tetap kerja macam biasa, tak main telefon tak mengular ke shopping complex atau tak keluar minum sampai 6 kali. Itu integriti.

3. Kat restoran ikan bakar sedap, kau bawak keluarga makan besar. Waktu bayar kau mintak resit tapi kau tak balik claim kat opis kononnya kau bawak klien pergi makan. Itu integriti.

4. Kat kedai tomyam, waktu nak gerak balik kau teringat yang tadi kau lupa bagitau yang kau ada makan telur dadar waktu tokey tu kira. Kau masuk balik dan bayar. Itu integriti.

5. Kat pantri opis, kawan kau cerita masalah besar rumahtangga dia dan dia suruh kau rahsiakan. Balik rumah kau langsung tak membawang kat laki kau walaupun kau rasa menggeletis sangat nak cerita. Itu integriti.

6. Kat stesen minyak, cashier bagi kau baki terlebih, langsung kau pulangkan balik pada dia duit tersebut bersama senyuman paling menawan. Itu integriti.

7. Kat pasar malam, kau meniaga buah. Semua buah yang tak elok kau tak jual dan alat timbang kau pun memang tepat, takde ejas-ejas punya. Itu integriti.

8. Kat tepi jalan, kau meniaga nasi lemak sedap. Bila pelanggan minta tambah nasi atau sambal maka kau pun kenakan caj lebih. Namun bila pelanggan minta kurang sambal, taknak timun, taknak kacang, taknak telur rebus maka kau pun kurangkan juga harganya. Itu integriti

9. Kat rumah, semua alatulis kau dan anak-anak kau memang kau sendiri beli. Kau tak rembat pun kertas A4, pen, pensil, stapler, paperclip dan sebagainya dari opis. Itu integriti.

10. Kat rumah, bini kau nak pinjam laptop untuk layan drama Korea atau shopping kat Lazada pun kau tak bagi sebab laptop tu opis yang punya. Itu integriti yang power gila.

11. Kat pejabat awam, kontraktor datang nak bagi kau hadiah best sebab kau tolong bawak fail permohonan dia jumpa boss dan lulus cepat pulak tu. Kau menolak, kau kata yang itu memang kerja kau. Itu integriti.

12. Kat pejabat majlis bandaraya, ada orang awam nak jumpa kau untuk selesaikan masalah dalam pukul 3 nanti. Jam 3 tepat kau munculkan diri dan berjumpa dengannya. Itu integriti

13. Kat atas katil, kau masih bermalas-malasan dan bila member kau telefon tanya kat mana dah sebab dia dah sampai. Kau boleh jer jawab "on the way" tapi kau cakap aku belum mandi lagi. Itu integriti, walaupun member kau a kan berbulu dan kau juga hilang integriti sebab tak tepati masa.

14. Kat kedai mamak, kau ada janji nak berjumpa kawan kau pukul 10 malam. Tepat pukul 10 kau dah duduk siap order teh tarik. Itu integriti. Namun kawan kau tu setengah jam lepas tu baru dia sampai. Itu janji melayu.

15. Kat parking, kau terhegeh-hegeh nak masuk sampai terlanggar dan tercalar kereta orang. Kau boleh jer gerak pergi cari parking lain dan buat bodo jer namun kau tinggalkan notis kat cermin kereta tu dan bagitau dia kau yang langgar sampai bercalar. Itu integriti

16. Kat dalam komuter, kau korek hidung namun kau tak jentik atau calit hasilnya kat bawah tempat duduk walaupun orang tak nampak. Dah ler takde tisu, namun kau dan jari kau terus gigih bertahan bersamanya. Itulah integriti.

17. Kat 7-E depan petak parking OKU dan kau nak berhenti sekejap jer beli topup. Petak tu jer kosong pun namun kau pergi parking jauh dan berjalan kaki ke kedai sebab taknak ambik hak orang. Itu integriti.

18. Kat rumah bila bapak kau tanya kenapa kau balik lewat malam sangat. Kau serba salah nak jawab takut kena marah. Namun kau beranikan diri dan jawab juga yang kau pergi karok (karaoke) dengan boyfriend. Itu integriti. Namun memang lepas tu kau kena marah kaw-kaw.

19. Kat dalam lif tetiba semua orang bau busuk ya amat. Kau dengan muka serba salah senyum bila orang pusing tengok kau bagi menandakan yang itu kau punya angkara. Itu integriti.

20. Kat pasaraya, kau berniat nak letak kobis yang kau tak jadi beli tu di rak pampers depan kau tapi tak sanggup. Kau dengan gigihnya patah balik ke bahagian sayur dan letak balik di tempat asalnya. Itu integriti.

21. Kat pasaraya juga, kau tolak balik troli dan letak di tempat yang disediakan. Takdelah kau tinggalkan troli tu belakang kereta orang atau kat atas laluan pejalan kaki yang menghalang dan menyusahkan orang. Itu integriti.

22. Kat bengkel kereta, kau repair kereta pelanggan. Bila siap kau cakap kat pelanggan yang kau tak caj spareparts sebab kau repair jer parts tu dan tak perlu tukar spareparts baru pun. Itu integriti

23. Kat kerusi empuk di Putrajaya, kau dilantik jadi menteri yang sedap jugak lah. Dapat selalu pergi oversea dan ke sana ke mari. Namun kau tak nak diorang bagi presidential suite kat kau, tak nak makan mewah-mewah dan belanja berlebih-lebihan. Kau tengok "paid tv" pun kau tak caj kat kerajaan. Itu integriti

24. Kat oversea juga, kau menteri "power" yang kena outstation, namun kau tak angkut bawak sekali makhluk tak berkaitan seperti bini, tukang kipas atau tukang lap peluh contohnya sampaikan pejabat atau kedutaan di luar negara jenuh nak ejas bilik hotel, makan minum dan segala persiapan tambahan untuk menyambut kau dan kaum kau tu. Itu integriti.

25. Kat dalam negara, kau menteri yang "power" jugaklah. Kerja kau luluskan projek-projek namun ianya tidak membuatkan kau tiba-tiba kaya dan ada duit berkepuk-kepuk manakala bini kau ada beg mahal gila babi dan anak kau pula bawak Ferarri, sedangkan kau bukannya asal orang kaya dan kau takde meniaga apa pun.

Itulah integriti.



Thursday, October 25, 2018

Kekalkan Loghat Perak

Kekalkan Loghat Perak. Latest update.

A
ACHERKEME - macamana kalau kamu
ATER - habis tu
ASER - Bila
AYO - Air
AJER NGAN YER - betul sangat dah tu

B
BULOR - Lapar tak makan
BOLEN - Bertelanjang Bulat
BIOT - Degil
BERDAGHOH - berdarah
BERDANO - terlalu kotor
BERDAMO - bersepai
BENKIN - garang
BEDA'AH - Tipu/bohong
BEBEI - degil sngt2 atau pun menyesal/bebal
BONYEH - lantai yg basah
BOJOT - badan basah habis kena hujan
BESIT - merotan
BEGHANSOR - nak balik
BALUN - pukul/makan/belasah
BANTEI - Bantal/pukul/belasah
BEGHOCHAT/BOCHAT - Ikan Haruan
BEKELE - Bergaduh
BONGKEH - Cungkil
BINGKEH - Bangun dengan cepat
BEBIGHAT - calar balar
BETOLO-TOLO - tak mahu pergi dulu sampai bertolak-tolak
BEGHAMBAT - Berlari

C
CHER/CER - cuba/'try'
CAKCHIBO - binatang pepatung
CENCOGHOT - Tikus berbau busuk
CENONGGEN - menconot ayam
CENANGOR - serangga yg berbau busuk selalu dijumpai berhampiran dgn lampu
CHICHO - jatuh satu2
CHUCHO - menyalakan api
CHUCHOR - siram/cucur tepung goreng
CHUAK - simbah
CHENG'EI - Keras hati (seperti kayu cengal)
CHEGHIN/MENCHERGHIN - badan rasa nak demam
CHEGHOYE - Mencari
CHEKOH - pegang
CEKELAT - Gula-gula
CHAGHIT - koyak

D
DAN - Sempat
DEGHUIH - Nakal
DEDO - Panas2 sejuk

E
ENGKUH - Rupanya

F

G
GHODI/KODI - membetulkan balik/repair
GETAK - jatuh / luruh
GEGHOTOK/GEROTOK - jambatan
GETIK - menyampah
GANJEI - terkena / naya / terkejut
GHERBER/REBER - sesak, beriya, gedik, poyo
GILA SEPEREGHE - separuh gila
GEBOR - Selimut
GHEGHOBOK - Almari utk simpan lauk pauk
GENUIH - Memetik bunga
GHOPAH - dah mati
GHONJANG - Jolok
GELEGO - Alang2 rumah
GHERNIK - kecil/halus
GOMEN - Kerajaan
GEMO BEBENO - Suka sangat
GILIO - Giliran
GAMOK - Agak
GHALET - Leka

H
HAJAP - Ingin/hendak
HAMBAT - kejar
HANCHIT - Ketepi
HANTAP - badan yg sasa
HANGAT PIJOR - Panas yg keterlaluan
HEMPAH PIO - bertungkus lumus
HOGEH - goyang/goncang
HILIO - Hilir

I
INGKER - seronok sangat

J
JELEBO - Labi2
JENUH - tunggu lama sngt
JELEIPEK - dah tak lalu nak bangun
JA'AMER - mukaddam
JELAGE - Taik pelita minyak
JEGEI - Biji mata yg terbeliak
JIGHUIH - siram
JUJUIH - meleh-leleh (contoh: air mata)
JEGHELUIH - kaki termasuk dlm lubang
JOGHER - padanan yg tak kena langsung

K
KUMER/KEIMER - kita, kami
KOMER - korang
KEMIN - Kemas/smart
KALA LEIPET - Kala jengking
KAYU ROL - pembaris
KALEN/KALEH - selak/berubah
KAYO - nak ke sungai/nak pergi buang air kecil/besar
KOKAK - Gigit
KOKO - 'Chocolate'
KOTEH/KEGHOTEH - Kertas
KELAMAYOR - mata dah kecil/mengantuk sangat
KEGHOBO/KOBO - Kerbau
KEGHEDEK - Cengkerik
KUTEY - dah lama/cungkil
KULU-KEILO - jalan mundar-mandir
KHIGHAP - sesuatu yg di dlm bekas dah terbalik
KHIG'EI - susun secara beselerak
KUDAP - Benda makan
KEBOH - nak sihat dari demam

L
LABUN - cakap/bagitahu/berkata-kata
LECAH - becak/lumpur
LECHAK - main2/buat sepah di atas katil
LIMBAH - air pekat yg kotor
LIBANG-LIBU - tak senang duduk/tak tentu hala
LEGHEH/LEGHAS - cepat
LANGGAT - Susun tinggi; biasa guna pada pinggan
LAWEH - Kawasan yg telah diterangkan(dibersihkan)
LUKU - ketuk di kepala
LENDUT - sesuatu yg dah terlalu berat
LEBOH - hilang
LESOH - Senyap
LEMPO - Baling
LEPO - tempat susun pinggan mangkuk di kenduri kawin
LENJUN - basah kena hujan

M
MIKER - anda, awak, kamu
MENGKEMER/MENGKOMER - awak/korang semua
MERABAN TEBEN - Tak Tentu Arah, Perbuatan yang Pening
MUNCOH - dah kaya banyak duit atau berharta
MERAMBU - joli sana sini
MENTEKEDAGHOH - makan dgn lahap
MENTECHIKER - makan
MEGHOLOH - Tidor
MENTONG - makan sampai tambah 2-3 kali
MAKEI - pakai/guna
MENGKIAK - besar sikit dari anai2 selalunya menjadi kalkatu
MEGHEDANG-GHEDANG - membuta-tuli/ikut suka
MENTELON - Seluar panjang
MELENGKO - membelit
MENEBEN MUKE - melangok kat kedai kopi
MENGERGHONYOT - berdenyut-denyut
MEMBANGO BAU - busuk baunya
MELANTUNG KOHONG - busuk sesangat
MOH - Jom
MEGHANDEI/RANDEH - menyeberang sungai dgn berjalan kaki
MEJELEIJEH - Melelehb
MUN - Kot/kalau
MEGHERBEH - Buang Air Besar/Berak
MEGHATOH - makan lauk tanpa nasi
MELEYSIO - tak sempat nak cari tmpt kencing
MUNTAH MONGGEK - Muntah hijau
MELEPEH - Kentut
METE - duduk diam tanpa bergerak
MENCICIT - lari dgn laju
MANGKO - Buah yg dah keras, tak sempat masak/tunggu lama sangat
MANTOI - tak lut
MEGHUN - berasap/bakar sampah tanpa keluarkan api

N
NGELEIWO - Terumbang ambing kekiri ke kanan [Macam ular kena palu]
NYELAP SADOR - seseorang yg seperti dirasuk
NGELE’NYOR - Mengedik atau pun ngada²/ gatal
NYOR- Buah Kelapa
NYEGHOGIN - tersenyum sorang diri
NGETIT - kena gigit serangga
NYAGHIH - mujur
NGELAT - main tipu
NGILEI - mengilai macam langsuyur
NGEISOT - bergerak sikit2 sambil duduk
NYENGKET - Mengintai
NYONGKIT - Berjalan-jalan
NGERNYI - geli geleman
NIN - Air yg jernih
NYELEBIUR - terjuih bibir
NYADIN - buat tak tau
NYENDIN - menumpang/mintak tumpang sekaki
NGENGHUWIT - benda halus yg bergerak
NGANCHOK WAK - "perkataan mencarut"
NYEGHENKEN - Kurus kering tak ada isi langsung
NGELATOK - Berdebar kerana terkejut
NYOGHOGAT - Perasaan menyampah terhadap sesuatu /sikit tak suka
NOHEN - Buat tak ambil peduli
NYEGHOLANG - terang sangat
NYEMEDANG - selalu sangat
NYENDOI - ikut belakang
NYEGHAMBEI - Terjuntai
NYAMBEI/NGUNIN - "bersenggama"
NGELIGEH - Mengigil
NGEKEK - ketawa bedekah-dekah
NGERLUIN - bucu tikar yg terlipat ke atas
NGOBOK - menangis
NGELEJAT - mengelupor (seperti terkena air panas)
NGELEIBEH - lebihan
NGELEDIN - melengkung
NGOCOH - Mengacau
NGAMBOI - timbul dari dlm air
NGEIGHEN - senget/condong
NGHUNGUT-NGHANGAT - rasa tak puas hati
NGOMBIH/NGUMBEH - Berganjak/bergerak

O
OGHANG - orang

P
PEROK - jakun / tak pernah tengok benda
PASIO - Pasir kering
PORES - jabatan hutan
PUIH OPEH - Pejabat pos
PIO - Tulen/Asli
PENGGEI - Baling/lontar
PETIA - memang sudah direnung/ memang yakin
PAGHAP - pukul
PENGOR - bau yg terlalu busuk
PO'NGOR - Terbuka
PACAK KETO - Penyucuk sanggul di kepala
PANCHOR - mandi air pancut
PEGHONJANG APER - Entah nak buat apa
PANJUT - Pelita
PELEY'OT - Terkolap
PENANGGAH - Orang2 yg bekerja di majlis perkahwinan
PIGHEN MOLONG - Mangkuk
PENGANAN - makanan

Q

R
REBEN TEYBEN - selekeh sangat
REGIH - Penyapu lidi

S
SELUIN/SELEIWIN - selekeh, tak kemas
SIO - hendak
SEMUT GATEI - Semut Api
SEMBEI - Pasir basah
SENTEN - menarik kaki seluar ke atas
SIUT - cucuh / menyalakan
SELAIT - lampu suluh / torch light
SEPEGHOH - alas / lapik meja
SA'NGEI - tudung saji
SI-YAR* (sengorkan bunyi) - mangguk tingkat
SOMPEH -Serpih, Sumbing,ada cacat sikit.
SAMO - Merah Jambu
SOH - Sunyi sepi/ senyap
SENAWAT- Pulas/cubit
SELASOR - Pangkin
SUGHIH - berbincang mengenai salasilah keluarga
SEGHIH - mangacau nasi yg telah masak
SEGHIN - memulas telinga
SELUANG TEGHOBANG - Tupai
SEGHONOK BEBENO - Suka sangat
SELOGHO - usik-mengusik
SANTAK - masuk jauh ke depan/belakang
SENAYAN - Hari Isnin
SEMANGKA - Buah Tembikai
SEKUPANG LIMA DUIT - 15 sen
SEGHOYAT - hujan yg dah nak berhenti
SEMIYAK - Sihat/elok
SEGHOMPEH - serpihan atau sumbing
SELIMBO - selumbar
SECHOKIN - Tingal satu/semata-mata/ (dlm english-'SOLEY/SOLELY')

T
TEMAN/AWOK - aku, saya
TOBEN - Tua Bangka
TAK KU SIO - tak mahu, tak hendak
TEPENGHONGOR/TERBEGHONGEH - Terbuka luas
TAWO HEBIO/LEISYO - rasa yg sangat tawar
TUMPO - jatuh tak bergerak
TEJEGHOMBAB - Terserandung/jatuh tersembam
TABOH - pukul/belasah
TAK NGOMBEN - tak ada kesan, tak jadi apa
TOJEN - Kurus Tinggi
TEPEGHOK - Terperosok sembunyi
TETEMEH - pulih semangat
TANGKUP - tutup
TELUNKOP - jatuh terduduk
TOHOR - Tahan makan
TEGHOBANG/TOBANG - Terbang
TEGHOYAK - menangis
TENGIN - Bodoh2 bengap
TOGHEK - marah sangat
TEMBOK - Jalanraya(sebutan E tanda)/Bocor(sebutan E tanpa tanda)

U
UNTEI - buat kerja secara sikit2/tak terlawan

W
WEH LER - ['ungkapan tak puas hati']

 Y
YANGAT - Minuman Panas



Monday, October 22, 2018

Prepare for the Taurus full moon on 24th Oct. 2018

From: @soulguidance

Be prepared in advance for this incoming powerful Full Moon on October 24th.

Full Moons have a huge impact on those who are highly sensitive to energy, therefore it is vital to understand the incoming energies and be ready, in alignment, and doing the necessary soul-work in advance. This allows us to receive maximum benefit by using use the moon's highly charged energy to our advantage so that we experience a major life changing soul-shift. ------

Taurus rules the throat chakra and this energy will cascade us back in time to reflect on our past so we learn from our (and others’) communication flaws and mistakes. The throat chakra is responsible for expression and relates to both speaking and listening, and we may realize that many of the obstacles we face today are due to not authentically communicating our deepest needs, and also that we, or others, have not been openly listening.

As we move closer toward the moon in Taurus it is the ideal time to clear any energetic blockages we have in the throat area, and we can do this by listening to our intuition and speaking our truths so we courageously and vulnerably voice how we feel—particularly through telling people what they mean to us.

To make the most of this Full Moon there are three main things we will all (regardless of our zodiac sign) feel compelled to do while the moon is in Taurus:

1. Prioritize or let go of certain relationships.

We will feel the need to speak our truth to those we are closest to; however, we will only do this if we feel safe and confident to do so. Therefore, we will be having the types of conversations we may normally shy away from, and the intention behind them is to enhance our relationships with people and let them know the place of importance they hold in our lives. If we don’t feel safe, we will find the strength to silently let go of those who we know aren’t mutually respectful or that aren’t healthy for us to be around.

We will find ourselves detoxing our social media accounts and contact lists, and also re-evaluating why we have maintained certain connections long past their welcome, as this allows space to give higher priority to those that are authentic and meaningful. Although this “burning bridges” phase sounds harsh, it is Taurus’ way of ensuring that people who hold importance receive quality time, care, and attention, rather than being caught up in dynamics with those who don’t have our best interests at heart.

Our intuition will be rocketing during these few days, and while it is an all-time high, we will begin to make sense of why we have continuously put ourselves through turmoil by repeating scenarios without fully recognizing the lessons within them. This evaluation offers the insights and healing we have been searching for and sharply nudges us to compassionately remove ourselves from environments where there are arguments, aggressiveness, manipulation, deception, or judgment. Basically, we will want to remove anything unhealthy or debilitating from our lives and close those destructive chapters we keep drifting back to.

2. The desire to organize and manifest material possessions.

Taurus’ material links go as far back as ancient Egypt when bodies were mummified for preservation and surrounded by treasures of great material wealth. Therefore, as the moon empties itself so that it can be filled with the radiant glow of the sun, we too can empty ourselves of any material possessions that no longer resonate with where we are in our lives—and this creates room for manifestations of new possessions to enter.

This is simply a process of decluttering by touching or holding each belonging to see if they still spark joy within us. This signals if the item is truly loved, cherished, and appreciated. If it makes us feel joyful, then we may keep and organize it. If we have to think about it, or if it does not bring joy, we can thank it for its service and either discard if it is no longer useful or reroute it to someone or somewhere else who might receive benefit from it.

When we let go of items that we are no longer aligned with we will instantly feel lighter, freer, and not overwhelmed by messiness and unnecessary objects—some of which likely held unhappy memories and negative vibes. We not only let go of clutter, but we also release the emotional baggage we have subconsciously held on to, as we often don’t realize the heaviness that many items carry energetically.

If there are any particular items with strong sentimental value, we can carry out a small ritual on the night of the full moon in which we wrap the items and place them in a safe place under the earth.
Moonlight offers the perfect scene for setting intentions and manifesting, and the glow from this lunar month invites us to focus on manifesting new possessions with positive, optimistic vibrations to take the place of the old.

3. Stop being so stubborn.

Those born under the body of the bull are profoundly stubborn—and during this full moon, regardless of our Zodiac sign, we will all be noticing our stubborn tendencies rising to the surface. This is the universe’s way of bringing this trait to our attention, so that we shift out of old patterns of behaviour and learn from our past mistakes.

Taurus’ energy is notorious for playing the long game; therefore, situations in which we have been struggling to work out will be surfacing right about now. Taurus’ stubborn and infuriatingly inflexible side has been hindering us and causing us to miss out on valuable opportunities, due to pride and arrogance. We lose the possibility of so many intensely soul-nourishing relationships and experiences just by being stuck in limited, outdated ways of thinking, feeling, and behaving.

This headstrong, obstinate way of being is tiring, so there is inner work to be done in order for us to freely move forward. This involves unlearning and deleting the old stories that have caused us to sacrifice the things we desire the most—and to replace them with new, up-to-date versions that align with how we’d prefer to behave (and mostly that means standing up to our persistent ego and refusing to allow it to dominate and control us).

When we drop our stubbornness, we may find ourselves wanting to reach out to those we have been temporarily estranged from, as the moon humbly draws us to open our hearts and communicate authentically.

Overall, the moon in Taurus is an intensely transformational phase for us all—and a time when, collectively, we will briefly confront our shadow sides. There is nothing to fear though, as it is only a temporary altercation and one that will be a pivotal moment within relationships of every kind.

If we surrender to this full moon by attuning with its celestial energy, we will receive a window of immense fearlessness, in which we can tear down our walls, remove our armor, embrace our vulnerabilities, and cleanse ourselves of whatever (or whoever) is wearing us down and holding us back in life.

This gives us the determination and conviction to declare exactly who, what, and where we want to be in our lives. We may also discover many of the answers to the “whys” that have been resounding in our hearts and heads for far too long.

The rendezvous between the moon and Taurus brings forward a dramatic and unusual transition phase for those with a cautious, guarded, and bullish nature, as they are not usually the ones who embrace sudden change. However, despite the moon’s nurturing and tender love affair with Taurus, it’s going to be brimming full with life-shifting wisdom—along with the volatile, fiery energy—from the sun.

As this enchanting but turbulent full moon gets closer, we can run, but we won’t be able to hide for long. This revolutionary lunar energy pushes and pulls on our most innermost, hidden emotions—and, whether we like it or not, we will be in for a far smoother and harmonious ride if we are willing to pay attention, listen carefully, and act on what our mentor in the sky has to say. - Alex Myles

Ramuan untuk Air Ulam Raja

 Ramuan untuk air ulam raja :

1. Ulam raja 11 tangkai
2. halia 7 hirisan
3. Kunyit 7 hirisan
4. Lengkuas 7 hirisan
5. Serai 7 batang diketuk
6. Kulit kayu manis 7 batang
7. Bawang merah jantan (yang satu biji tidak berkembar)  7 ulas
8. Bawang putih 7 ulas

Semua benda tu harus Pengiraan ganjil, 7 setiap satu kecuali ulam raja 11 helai.

Cara buat:

Rebuskan semua bahan bahan tadi dengan Lima gelas air. Masak sehingga Tinggal 3 gelas air diminum setiap hari tak Kira berapa gelas satu hari.

Semoga beroleh kesembuhan.



Saturday, October 20, 2018

Social Security fun facts

Social Security and Medicare are paid for with a separate tax. They add nothing to the national debt.
Social Security has a USD2.5 trillion surplus.
Congress has "borrowed" trillions from Social Security to pay for government spending.

So what does it mean when they want to cut Social Security?





The Second Bill of Rights was proposed by President FDR

The Second Bill of Rights was proposed by President FDR in 1944. 74 years later, most Americans still do not have these rights.


Tuesday, October 16, 2018

Mental Miskin Berjiwa Pengemis

Seorang sahabat lama yang tinggal di Perth, Australia bercerita tentang pengalamannya pertama:

Suatu petang, sesudah menikmati secangkir capucino di Gloria Jeans Café yang capucinonya paling enak, kami singgah di kedai roti yang sudah hampir mahu tutup. Membeli sebatang roti kismis dan minta kepada si penjaga kedai roti, untuk dipotong, sebab bila sampai nanti di rumah senang dimakan.

Selesai dipotong dan dibungkus rapi, lalu diserahkan kepada saya. Langsung saya mengunjuk wang kertas 10 ringgit.

Tapi ditolak dengan senyum manis, sambil berucap, ”It's free, nothing to pay.”

“Are you sure?” kata saya.

Gadis remaja yang bertugas menjual itu, menjelaskan, bahawa kalau kedai sudah hampir mahu ditutup, roti tidak boleh lagi dijual. Boleh diberikan kepada siapa yang mahu atau dihantarkan ke Second Hand Shop untuk orang yang memerlukan.

Agak tercengang juga saya mendengar penjelasannya. Terbayang, kalau di Malaysia, wah boleh saja bangkrap, kerana orang ramai bakal menunggu kedai tutup supaya dapat yang percuma.

Belum selesai cerita dengan si gadis, tiba-tiba datang sepasang suami isteri, yang juga mahu membeli roti. Rupanya mereka tanpa saya sedari sudah mendengar percakapan kami. Kelihatan si suami adalah orang Australia, sementara isterinya orang Asia. Si isteri juga minta roti dari si gadis, tetapi di cegah oleh suaminya, sambil berkata,

”No darling, please. We have enough money to buy. Why do we have to pick up a free one?" Kalau kita sanggup beli. jangan ambil yang percuma. Let other people who need it more than us to take it.

Wah... wah, saya rasa tersindir dan wajah saya panas… Egoisme saya melonjak ke muka, benar-benar tersindir dengan perkataannya itu. Dalam hati saya tergemam, ”Hemm.. saya ini dulu pengusaha juga tau?”.

Tapi, syukur cepat sedar diri, tidak sampai terucapkan. Kerana orang yang bicara itu si suami kepada isterinya, masakan saya tiba-tiba menyampuk di tengah-tengah?

Hampir saja saya berbuat kesalahan. Kerana mereka tidak pun bercakap dengan saya… Kalau saya merasa tersindir, itu salah saya sendiri.

Hingga menjelang tidur, kata-kata si suami kepada isterinya masih terngiang-ngiang di telinga, "We have enough money to buy... why do we have to pick up a free one." Kalau kita sanggup beli, jangan ambil yang percuma.
Setelah saya renungkan, saya merasakan bahawa kata-kata itu benar. Kalau semua orang yang punya duit, ikut sama dan dapatkan roti percuma, yang biasanya dihantarkan ke Second Hand Shop untuk dibagi-bagikan percuma, bererti orang yang sungguh-sungguh memerlukan bakal tidak dapat bahagian roti percuma.

Walaupun saya sesungguhnya mahu membayar, namun si gadis yang tidak mahu menerima wang saya. Pelajaran hidup ini tidak mungkin akan saya lupakan.

Kalau kita sanggup beli. Jangan ambil yang percuma. Biarlah orang lain yang lebih memerlukan mendapatkannya.

Satu sikap pemedulian terhadap sesama diterapkan dengan kesungguhan hati.

Kini saya baru tahu, kenapa di kelab ada  kopi percuma, tetapi jarang ada yang ambil, mereka lebih suka membeli. Bukan kerana segan-seganan, tetapi terlebih kerana rasa peduli mereka pada orang lain, yang mungkin lebih memerlukan.

Pelajaran yang sungguh-sungguh memberikan inspirasi bagi diri saya sendiri.

Tuhan sudah memberikan berkah yang cukup untuk kita, tidak perlu lagi kita mengambil bahagian berkah yang diperuntukkan bagi orang lain.

Ketika kita mendengar ada program untuk membantu orang miskin, apa yang ada dalam benak kita?

Apa kita akan ikut serta agar mendapat bahagian? Ataukah kita memaklumkan agar sahabat dan saudara kita dapat bahagian juga?

Atau kita ikut jadi pahlawan dengan mengajukan diri sebagai pendamping program, tetapi dalam fikiran kita tersimpan niat busuk untuk memperkayakan diri sendiri?

Sahabat, kemiskinan bukan untuk dieksploitasi. Orang miskin dan kemiskinan adalah ladang amal. Keberadaan orang miskin adalah cara Tuhan untuk menguji sejauh mana pemedulian dan keimanan kita.  "Jangan mengaku beriman jika tetangga kanan kiri masih ada yang kelaparan".

Sementara kemiskinan adalah mental yang mesti diubah dan dibenteras. Mental minta-minta, mental percuma, mental pemalas, mental potong kompas, termasuk mental jual data orang miskin, semua itu adalah Mental Pengemis yang membuat bangsa ini rendah dan terhina, itulah kemiskinan budaya.

Sudah saatnya kita bangkit dan sedar, tangan di atas lebih baik daripada tangan di bawah. Menjaga harga diri lebih baik daripada menjatuhkan kehormatan hanya demi sesuap nasi.



Sunday, October 14, 2018

"So much winning"


"So much winning, that you're going to be tired of winning."

The 1% income is UP and 99% wages are DOWN.


Wednesday, October 10, 2018

Children jokes

In a Nursery School Canteen...
There's a basket of apples with a notice written over it :
"Do not take more than one, God is watching"
On the other counter there's a box of chocolates,
A small child went & wrote on it.
"Take as many as you want, God is busy watching the apples"...
NEVER ACT SMART WITH Today's Generation..!.! 😜😜

KID :- Why some of your hair are white dad...?
DAD : – Every time you make me unhappy , one of my hair turns white…
KID :- Now understand why grandpa’s hairs are all white…
Moral :- Don’t be over smart...

😪😪

Child : Mummy why Gandhi has no hair on his head...?
Mummy : Because he speak only truth...
Child : Now I understood why ladies have long hair...

Now Ultimate 😜😜😜

Teacher: How old is your father?
Kid: He is 6 years.
Teacher: What? How is this possible?
Kid: He became father only when I was born.
Logic!!👌😳




Saturday, October 6, 2018

Apa yang anda perlu tahu sebelum makan durian

APA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MAKAN DURIAN

a. Durian kaya  bahan asid amino tryptophan - Bahan ini menenangkan fikiran dan sesuai untuk orang yang ada masalah insomnia (susah tidur).

b. Bahan ORGANOSULFUR (bahan bau)  bersifat anti-kanser antioksidan, anti-mikrob, antihipertensi. Durian merupakan satu-satunya buah tropika yang tinggi kandungan organosulfur.

c. Pesakit kencing manis TIDAK boleh makan durian secara BERLEBIHAN kerana kandungan gula yang sangat tinggi.
Ia boleh menyebabkan paras gula menjadi tidak terkawal dan boleh menyebabkan 'Ketoacidosis' dan sangat merbahaya.

d. Durian kaya POTASSIUM. untuk sesiapa yang ada masalah buah pinggang kronik, (End stage renal failure ESRF) dan perlu dialysis tak boleh makan banyak atau baik tidak payah makan langsung!
Kandungan Potasium yang tinggi ini boleh menyebabkan pesakit buah pinggang mendapat sesak nafas, sakit dada dan rentak jantung (ECG) menunjukkan sinus arrest dengan kadar denyutan jantung bawah 40 perminit - Haemodialysis kecemasan perlu dilakukan atau pesakit boleh mati mengejut akibat kegagalan jantung!

e.  Kepada pesakit yg mengalami masalah jantung dan sedang mengambil ubat-ubatan spt Frusemide dan Slow K juga tidak patut mengambil durian kerana kandugan Potasium yang tinggi dalam durian boleh menyebabkan jantung pesakit berdenyut tidak normal dan boleh menyebabkan mati mengejut!

f. Elak makan durian bersama paracetamol @ alhohol dan minuman bergas seperti coca-cola kerana mungkin boleh sebabkan kesan toksik kepada badan.

g.  Sakit kepala lepas makan durian.

1. orang yg memang ada sejarah migraine - durian boleh 'trigger' serangan migraine.
2. Org yg ada darah tinggi yg tidak terkawal - semasa makan durian denyutan jantung akan bertambah dan ini menyebabkan sakit kepala.
tetapi sekiranya darah tinggi terkawal, perkara ini tak akan terjadi.
3. Durian mengandungi kolesterol dan lemak yg tinggi..
sekiranya diambil terlalu byk, paras kolesterol akan naik mendadak dan akan menyebabkan pening dan sakit kepala.

Justeru makanlah durian ikut kadarnya dan jangan berlebihan.
Kpd pesakit kencing manis, kpd yg menghidap masalah jantung dan kepada pesakit buah pinggang kronik (sama ada yang sudah kena dialysis atau belum)  boleh terus lupakan durian dlm hidup anda!




Friday, October 5, 2018

Do you have temperament problem?

"Do you have a temperament problem?" -Lindsey Graham at Sonia Sotomayor's confirmation hearing, while he doesn't think Brett Kavanaugh being belligerent was a problem at all.





The American jobs that immigrants were stealing from locals



Santa Barbara County avocado farmers are struggling to find workers amid immigration crackdown.





Wednesday, October 3, 2018

Jackson Katz: "The Macho Paradox", an excerp



Men ask why women are so pissed off, even guys with wives and daughters. Jackson Katz, a prominent social researcher, illustrates why. He's done it with hundreds of audiences:
"I draw a line down the middle of a chalkboard, sketching a male symbol on one side and a female symbol on the other.

Then I ask just the men: What steps do you guys take, on a daily basis, to prevent yourselves from being sexually assaulted? At first there is a kind of awkward silence as the men try to figure out if they've been asked a trick question. The silence gives way to a smattering of nervous laughter. Occasionally, a young a guy will raise his hand and say, 'I stay out of prison.' This is typically followed by another moment of laughter, before someone finally raises his hand and soberly states, 'Nothing. I don't think about it.'

Then I ask the women the same question. What steps do you take on a daily basis to prevent yourselves from being sexually assaulted? Women throughout the audience immediately start raising their hands. As the men sit in stunned silence, the women recount safety precautions they take as part of their daily routine.

Hold my keys as a potential weapon. Look in the back seat of the car before getting in. Carry a cell phone. Don't go jogging at night. Lock all the windows when I sleep, even on hot summer nights. Be careful not to drink too much. Don't put my drink down and come back to it; make sure I see it being poured. Own a big dog. Carry Mace or pepper spray. Have an unlisted phone number. Have a man's voice on my answering machine. Park in well-lit areas. Don't use parking garages. Don't get on elevators with only one man, or with a group of men. Vary my route home from work. Watch what I wear. Don't use highway rest areas. Use a home alarm system. Don't wear headphones when jogging. Avoid forests or wooded areas, even in the daytime. Don't take a first-floor apartment. Go out in groups. Own a firearm. Meet men on first dates in public places. Make sure to have a car or cab fare. Don't make eye contact with men on the street. Make assertive eye contact with men on the street.”

― Jackson Katz, The Macho Paradox: Why Some Men Hurt Women and How All Men Can Help
(The first man to minor in women's studies at the University of Massachusetts-Amherst, holds a master's degree from the Harvard Graduate School of Education, and a Ph.D. in cultural studies and education from UCLA.)


Did you now? Beathing and side-twist