Khasiat Kismis
1. menguatkan daya ingatan
2. mengubati penyakit lupa
3. mencerdaskan minda
4. memutuskan balgham
5. membersihkan hati
6. mencerahkan mata
Khasiat Badam :
1. Baik untuk jantung.
2. anti kolestrol
3. seimbangkan emunisasi tubuh
4. Baik untuk organ dalaman terutama hati.
5. antara bijirin tinggi Vitamin E
6. kandungan Magnesium tinggi.
Khasiat susu :
Susu lembu boleh dikatakan sihat terutamanya kerana kandungan protein
dan kalsiumnya. Ia juga merupakan sumber baik bagi sejumlah vitamin.
Satu hidangan (1 cawan atau 250 ml) 2%-susu lemak mengandungi 285 mg
Kalsium, yang mewakili 22% hingga 29% daripada jumlah dicadangkan harian
(daily recommended intake) (DRI) kalsium bagi orang dewasa, bergantung
kepada usia, 8 gram protein, dan sejumlah zat lain (samaada secara
semulajadi atau melalui pengkayaan):
Vitamin D dan K - penting bagi pembentukan tulang.
Iodin - mineral penting bagi fungsi tiroid (thyroid)
Vitamin B12 dan Riboflavin - penting bagi kesihatan kardiovaskular dan penghasilan tenaga
Biotin dan asid Pantothenik - vitamin B penting bagi penghasilan tenaga
Vitamin A - penting bagi sistem imunisasi
Potassium dan Magnesium - bagi kesihatan kardiovaskular
Selenium - sedikit (trace)mineral penghalang-barah
Thiamin - vitamin B-penting bagi fungsi kognitive, terutamanya daya ingatan
Conjugated asid Linoleik - asid lemak berguna yang membantut beberapa
jenis barah pada tikus, telah terbukti membunuh sel barah kulit manusia,
sel barah kolorektal dan sel barah payu dara dalam kajian vitro, dan
mungkin membantu mengurangkan kholesterol dan menghalang
(atherosclerosis); hanya bagi susu yang di dapati daripada lembu yang
makan susu.
KHASIAT KURMA :
Kurma diangkat tinggi oleh
Rasulullah saw kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus,
serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57
peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah
ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga
yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam
kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula
pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam
tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi
glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Disunatkan berbuka
dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma
menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan
seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih.
Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan
berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan
terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan
yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga
serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik
untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara
kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab
dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat
galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium
diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellant
source atau sumber mujarab. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut
juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit.
Ramai
beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya
kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau
negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan
mempopularkan khasiatnya.
Diriwayat oleh Aishah r.a. yang
menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan
kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di
dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam
perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk
seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis
penyakit.
Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam
dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga
seksual atau batin. Jus buah kurma mungkin baru di negara ini,
sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau salai,
kurma dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus
bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat jem, sirap atau bahan tambahan
dalam aiskrim.
Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi,
kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.Ia
lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan mempunyai khasiat serta nilai
yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.
. dari segi
saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, dimana
ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan
secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam
galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh
gluten dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa
kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.
Selain
daripada gangguan usus, jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah
sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai di amalkan oleh mereka
yang mengidap penyakit diabetis, kerana ia boleh mendatangkan kesan yang
lebih serius.
Jus kurma juga merupakan penawar mujarab dalam
perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang
mengalami masalah batuk jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana
kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal
dalam kerongkong sekaligus menghentikan batuk.
Kurma dikatakan
tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang banyak kerana
telah terbukti, di dalam Al-Quran terdapat 21 ayat yang menyebut
tentang kurma.
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya
dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada semasa
hamil dan selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang
diturunkan oleh Allah kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya
memakan buah kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Amalkan seminggu sekali. Lihat rekod kesihatan anda.. bagi yg belum
buat abg syorkan buat dan bole post gambar jus itu ke sini , abg isikan
doa ye.. zahir batin sembuh.. jgn malu2 segan2 pengisian doa free saja..
amin...
Salam sayang dari Pujangga
Aremir Putera Ahmad Zaalawi
No comments:
Post a Comment