Wednesday, August 27, 2014

Kisah perokok
Kisah seorang petugas sukarelawan Gaza yang merokok:

Sehinggalah... Menjejak kaki di bumi Gaza... Apabila ditegur oleh seorang anggota Al-Qassam semasa pergi ke kem di Jabaliya.

Soalan pertama dia tanya, "Anta isap rokok tak?" Saya jawab, "Hisap tapi di Malaysia. Di Gaza tak hisap lagi."

Lepas itu, dia senyap dalam 3,4 minit. Saya tunggu soalan yang seterusnya. Kenapa susah payah dia nak tanya soalan yang kedua.

Mungkin dia takut, saya akan terasa hati kalau dia tanya soalan yang seterusnya. Kemudian dia menarik nafas dalam-dalam. Baru dia bertanya semula. "Anta sayang tak Rasulullah?" Saya dengan pantas menjawab, "Mana mungkin tidak sayang. Mestilah sayang!"

Dia kemudian memberi penerangan. "Kalau sayangkan Rasulullah. Kita tidak akan buat apa yg Rasulullah tidak suka buat. Rasulullah tidak suka kepada perkara-perkara yang merosakkan diri sendiri dan orang lain. Rasulullah tidak suka kepada benda-benda yang berapi dan yang mengeluarkan asap. Rasulullah tidak suka kepada bau-bauan yang busuk."

Katanya lagi, "Agaknya kalau kita buat juga perkara-perkara yang Rasulullah tidak suka. Rasulullah sayang tak dengan kita?"

Saya senyap terus. Airmata mengalir. Berasa sebak dan pilu dalam hati.Selepas hari tu sehingga kini. Saya dah tidak menyentuh rokok.Sehinggakan orang nak suruh hulur kotak rokok pun saya tak mahu.

- Maz Mihar -


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...