Wednesday, November 16, 2016

SOLAT DAN MATA

Jika sakit kepala tu di bahagian depan, ubatnya ialah tidur.

Kalau kat atas kepala, ubatnya makan atau minum (air kosong).

Dan kalau sakit kepala tu di bahagian belakang kepala, tu tanda kita stress dan kena release stress tu baru boleh ok.

Rawatan untuk meningkatkan power of our eyesss.

Ni penting untuk org yang matanya lemah, dan juga org lain.

Otot mata menderita dari hari ke hari, sebab hari-hari berfungsi, kita bangun tidur, mata kita yang function dulu.

Jadi, makin hari mata akan kurang power.

Jadi, untuk maintain power mata kita dan kekuatan mata, kita kena ikut sunnah dlm solat. Iaitu, kekalkan mata terbuka ketika sujud, melihat titik tengah sejadah. Dan ketika berdiri, fokuskan mata pada titik tengah di sejadah juga.

Ni sebab, bila kita fokus pada titik tengah tu time kita rukuk, otot mata kita akan tekan anak mata kita untuk tingkatkan penglihatan dan bila kita bangun, otot tu relax. Dan bila kita sujud, otot mata menguncup sebab jarak antara penglihatan kita dan tempat sujud tu. Bila kita bangun, otot mata kita akan relax balik.

Solat dengan cara yang betul ni lah akan membuatkan otot dan saraf mata bersenam. Kita boleh praktik sebanyak 17 kali atau lebih kalau kita nak.

Nabi Muhammad (SAW) selalu pesan untuk buka mata ketika sujud dan kita selalu tak tahu kenapa.

Dan sekarang, bukti dari kajian saintis sudah ada.

Mmg sangat bagus untuk meningkatkan kebolehan mata kita.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...