Sunday, October 16, 2016

Langkah-langkah beradab

by Dakota Dykia

Bagaimana nak nampak macam kita ni datang dari family yg high class + highly educated, walhal kita ni level middle class pun tak lepas.

Anda boleh palsukan latar belakang kehidupan dengan mempraktikkan langkah2 berikut.

- sebelum masuk ke dalam lift, biar penumpang di dalam keluar dahulu. Jangan membatakkan diri dengan meluru masuk.

- simpan semula troli barangan di tempat yg disediakan. Perbuatan meninggalkan troli di merata2 menunjukkan anda seorang yg tidak pernah pergi sekolah.

- selepas makan di restoran, kemaskan sedikit meja. Susun pinggan dan cawan bagi memudahkan kerja pembersihan. Kerusi ditolak masuk ke dalam. Jika anda meninggalkan meja dan kerusi berselerak, orang akan beranggapan anda jenis hidup di hutan. Makan tinggal mcm beruk.

- pam tandas selepas digunakan. Najis yg tenggelam timbul menunjukkan kondisi otak anda yg tidak berguna.

- buang sampah di dalam tong sampah dan bukannya dicampak ke luar tingkap kereta. Dah la minum air McD, buang cawannya merata. Meresap perangai Yahudi dari air yg diminum tadi. Perosak muka bumi. Kalau nk sangat jadi Yahudi, jadilah Yahudi yg pembersih.

- faham arahan dan peraturan ketika hendak menaiki pesawat. Keluarga dgn anak kecil, orang tua dan orang kurang upaya masuk dahulu. Tak payah kelam kabut nak naik dulu. Acah2 nak naik flight tapi bawa perangai mcm nak naik bas mini murah lompat2.

Boleh cuba tips di atas jika anda mahu dipandang hebat oleh orang sekeliling. Namun tak semua ada kebolehan untuk melakukannya. Hanya mereka yg betul2 yakin dengan diri sendiri sahaja dapat mempraktikkan cara hidup tersebut.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...