Friday, May 24, 2013

Donation: Hamizan Bin Abdul Hamid

From:
I nak share about my patient that has touched my heart so much. Sememangnya setiap hari I berdepan dgn pesakit buah pinggang tahap akhir (End Stage Renal Failure).

Kisah yg I nak share adalah berkenaan pesakit yg I jumpa sejak awal tahun 2013. Hamizan, sebaya dgn my dotter, Anis, 19 tahun. Seperti remaja lain, selepas SPM 2011, Hamizan sempat bekerja part time nak tambah pendapatan keluarga. Tapi niatnya nak membantu keluarga tak kesampaian apabila beliau di diagnosed ESRF secondary to IgA Nephropathy (bahasa biasanya-buah pinggang Hamizan dah tak berfungsi lagi). Hamizan bukanlah dari keluarga berada, bapanya bekerja sebagai driver bas persiaran yang pendapatan tak menentu bergantung kepada trip sekiranya majikan beliau ada sewaan bas. Ibunya tidak bekerja. Semasa sekolah dulu beliau ada dapat bantuan Baitulmal tetapi selepas SPM tiada lagi bantuan. Mereka tinggal di flat PPR (utk berpendapatan rendah).

Hamizan di masukkan ke HKL dan plan untuk cuci darah secara air (CAPD), iaitu 2 liter air dimasukkan ke perut 4x sehari. Tetapi tidak lama selepas itu ada masalah infection, tube dislodged dan CAPD tak dapat diteruskan. Pada masa tersebut Hamizan nampak lemah betul. Dengan antibiotiknya, dgn demam berpanjangan. Doktor cuba membuat IJC (tiub di leher untuk cuci darah secara Hemodialisis). Malangnya IJC x dapat digunakan, doktor cuba membuat perm catether, pun tidak berjaya. Pesakit buah pinggang memang perlu cuci darah 3x seminggu atau pun kalau tak boleh, minima pun 2x seminggu. Utk kes Hamizan beliau terpaksa la duduk dlm keadaan x selesa sementara menunggu tiub lain dipasang. Dia kemudiannya di diagnosed pula dengan TB lyomphadenitis, sedih betul I tgk keadaan Hamizan. Akhirnya malam kelmarin Hamizan dapat menggunakan IJC temporarily sementara menunggu perm catether baru di buat. Patutnya hari ni buat perm cath tu tapi sebab dia demam, jadi tangguh lagi ke Jumaat depan. 


Asalnya Baitulmal akan bantu pembiayaan CAPD tapi sebab temporarily x dapat buat CAPD (may be paling cepat pun 6 bln) kena buat dialisis belanja sendiri. Beberapa admission dulu pun bil tak berbayar, bila bercakap dengan ibunya, memang mereka tak mampu. Bapanya telah berbincang dgn bahagian bil hospital, tp HKL cakap kena surat dari sekolah baru boleh bagi diskaun. Malangnya Hamizan dah tak sekolah lagi lepas SPM result keluar dia dah sakit. 


I ada mengambil nombor akaun Hamizan. I bercadang nak masukkan sedikit wang zakat I utk meringankan beban kewangan keluarga beliau. Tujuan I share this story, kalau-kalau ada yg seperti I, nak menghulur bantuan utk Hamizan. Seringgit dua will go a long way for this family. Kalau tak mampu pun, hadiahlah doa semoga segala infection akan sembuh, harap ubat TB akan berkesan untuk beliau, semoga Hamizan dapat menjalani dialisis dengan sempurna & hidup lebih selesa. Often my patients bring tears to my eyes, this is one of them. Because I'm not allowed to take photo of patient, jadi I tak ada gambar Hamizan.


Sesiapa yg bermurah hati, inilah bank detail:


Nama: Hamizan Bin Abdul Hamid
Bank: Maybank
No Akaun: 164025953819



I always believe Allah akan memurahkan rezeki sesiapa yang berniat ikhlas menderma demi kebaikan, insyaAllah. Kadang-kadang kita rasa hidup kita susah dengan pelbagai masalah, tetapi ingatlah, ada lagi orang yang lebih susah, yang fighting to live for another day, yang terpaksa counting single cent left in their wallet just to buy food.



.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...